Коронавирусът засегна пазара на недвижими имоти

2020-02-25 08:50:10

Епидемията от коронавирус нанесе тежък удар на китайската икономика. Много предприятия спряха работа, обемите на търговията се свиха рязко, особено в по-тежко засегнатите райони. Малкото сектори, които продължиха да работят нормално, са само тези, при които дейността вече е пренесена изключително в интернет пространството. Сред тях обаче не е бизнесът с недвижими имоти. Както пише „Уолстрийт джърнъл“, увеличението на цените на жилищата в Китай е на най-ниското равнище от юли 2018 година и се очаква да продължи да пада.

През последните години китайските компании за недвижими имоти наситиха пространството с приложения, от които може да се придобие пълна представа за продавания имот, да се види видео, да се чати с брокерите и собствениците и даже да се кандидатства за кредит. Въпреки това, пише „Маркет уоч“, пазарът на недвижими имоти в Китай замря. Купувачите не се задоволяват само с онлайн информация. Те искат да влязат в жилището, да го усетят. Строителните компании се опитват да привлекат вниманието им с намаления на цените, достигащи до 25 на сто и други облекчени условия, но засега без успех. Според китайски брокери, само вдигането на карантината и възобновяването на огледите ще може да съживи пазара.

Последствията на коронавируса започнаха веднага да се отразяват и върху сегмента на бизнес имотите в Китай, Хонконг и Сингапур. Негативното влияние е особено силно при търговските обекти и хотелите, засегнати най-силно от ограниченията.

Китайският вирус започва да дава пряко отражение и върху пазара на недвижими имоти в САЩ. Според Лоурънс Йън, главен икономист на Националната асоциация на реалторите, цитиран от „Джърнъл рекърд“, китайците са най-важните чуждестранни купувачи на недвижими имоти в САЩ. Богатите китайци проявяват особен апетит към луксозните жилища от висок клас. Затова Йън предрича охлаждане на този пазар, особено в Калифорния и Ню Йорк.

Канадската мрежа за инвестиции в недвижимите имоти вече излезе с доклад по въпроса. В него се говори за започващо движение надолу на канадския пазар на имоти през следващите 18 месеца, последвано от дългосрочен възход. Основните причини за минорното настроение на канадските специалисти в краткосрочен план е очакваното леко намаление на брутния вътрешен продукт на страната под влияние на кризата в международната търговия, предизвикана от коронавируса и опасността от възникване на паника в канадското общество. Това са фактори, които оказват негативно влияние върху пазара на недвижими имоти.

А какво става в Европа и по-специално в България? На пръв поглед – нищо особено, но само на пръв поглед. Практическото прекъсване на връзките със страните от Далечния изток вече доведе до отлагане на посещенията на реални или потенциални инвеститори от тези страни у нас. Вътрешните проблеми и грижата за собственото здраве изтикват на заден план експанзията на далечни пазари. Тяхното отсъствие в близко време може да доведе до забавяне на инвестициите в определени бизнес проекти без да се отрази на жилищния пазар.

Избухването на епидемия в Северна Италия показа, че никой никъде не е застрахован. Италия е сред най-важните чуждестранни инвеститори у нас. Вглеждането на италианците в собствените им проблеми няма да съсипе пазара на недвижими имоти в България, но ни напомня осезателно, че не живеем на изолиран остров сред океана. Няма гаранция, че след Италия други европейски страни няма да бъдат засегнати сериозно от заразата. Това безспорно би се отразило отрицателно на всички сегменти на имотния пазар в нашата страна.

Спираме дотук с негативното международно влияние и се надяваме, че ще се разминем само с него. Ако въпреки всичко вирусът стигне до България, грижите за цените на имотите и съотношението търсене/предлагане сигурно ще отстъпят място на по-екзистенциални проблеми.

 

Валентин Съйков