Сега е моментът да продадете имота си

2020-10-20 08:29:23

Кога е най-подходящият момент, в който да продадем имота си? Ако става въпрос за апартамент в София или в някой от другите големи градове, този момент е точно сега и едва ли ще се повтори в следващите няколко години. Както учи икономическата наука, развитието при капитализма е циклично. Всеки цикъл преминава през няколко етапа: криза, депресия, оживление, подем и отново криза. Има много признаци, че пазарът на недвижими имоти в България е достигнал връхната точка на сегашния цикъл. Вече дълго време търсенето преобладава над предлагането. Това доведе до масово изкупуване на оферираните жилища, включително и на значителна част от „залежалата стока“. Тази тенденция е особено видима при новото строителство. В почти всички сгради, които се завършват сега, апартаментите са продадени доста отдавна.

            Някои потенциални продавачи сигурно се питат дали не е  по-добре да изчакат още малко с обявяването на имота си за продажба за да го продадат още по-добре в близкото бъдеще. Това със сигурност не е добра идея.

            По мнението на мнозинството експерти, цените на имотите са достигнали моментния връх. Средната офертна цена на тристаен апартамент в софийския квартал Лозенец вече е 1897 E/кв.м, в Изток - 1795 Е/кв.м, Белите Брези – 1331 Е/кв.м, Младост 1 – 1351 Е/кв.м.

            Купувачите, които имат определени бюджети, все по-трудно успяват да закупят жилище, отговарящо на всичките им изисквания. Увеличава се времето за покупка на имот. Това кара купувачи, които нямат спешна жилищна нужда, да заемат изчаквателна позиция. Позиционната война между продавачи и купувачи не работи в полза на продавачите. На пазара излизат нови обекти в строеж. За разлика от физическите лица, строителните фирми не могат да отлагат дълго продажбите на жилищата, които строят. Те винаги са проявявали гъвкавост, предлагайки ценови отстъпки, благоприятни условия за разсрочено плащане или някакви допълнително екстри, включени в цената. Гъвкавостта на строителите неминуемо оказва влияние върху цялостното предлагане, което трябва да се съобразява с нея.

            Моментът за обявяване за продажба е настъпил най-вече за собствениците на качествени жилища в предпочитаните от по-придирчивите купувачи райони. На пръв поглед офертите в тези райони са доста, но те са доста обрани от купувачите, които сключиха сделки през последната година. Мнозинството от имотите са останали в предлагане или защото някои от характеристиките им отблъскват купувачите, или защото цените им са прекалено високи. Затова всеки качествен апартамент на цена малко под средната за съответния квартал има шансове да намери бързо своята реализация. Колко точно да бъде подходящата офертна цена може да ви посъветва вашият брокер.

            Очакваме вашите предложения на office@imotiood.com

            Имаме регистрирани купувачи за:

            - тристаен или четиристаен с гараж във всички престижни квартали на София;

            - тристаен в централната част на столицата;

            - двустаен или тристаен в южните и източните райони на града.

 

                                                           Екип на „Имоти“ ООД